۱۳۱۸/08/۲۶
مارگارت النور اتوود (Margaret Eleanor Atwood) شاعر، رماننویس، منتقد ادبی، مقالهنویس، آموزگار، کنشگر محیط زیست و مخترع کاناداییست.
اتوود در هجدهمین روز از ماه نوامبر سال ۱۹۳۹ در شهر اتاوا از ایالت انتاریوی کانادا به دنیا آمد. پدر او، کارل ادموند اتوود، یک حشرهشناس و مادرش، مارگارت دروتی، متخصص تغذیه بود. بیشتر دوران کودکی مارگارت به دلیل پژوهشهای پدر او در حشرهشناسی، در جنگلهای شمالی ایالت کبک (Quebec) و مسیر رفت و برگشت اتاوا تا محل کار پدرش گذشت.
مارگارت تا دوازدهسالگی به طور تماموقت به مدرسه نرفت و همین موضوع او را به یک خوانندهٔ پرشور ادبیات، کتابهای جیبی پر رمز و راز، افسانههای گریمز، داستانهای حیوانات کانادایی و کتابهای کمیک تبدیل کرد. مارگارت نوشتن شعر و داستان را از ششسالگی آغاز کرد.
مارگارت اتوود در شانزدهسالگی به اشتیاق خود در بارﮤ تبدیل شدن به یک نویسندهٔ حرفهای پی برد. در سال ۱۹۵۷ تحصیل خود را در کالج ویکتوریای دانشگاه تورنتو آغاز کرد و در آنجا بود که سرودهها و مقالاتی را در مجلۀ ادبی کالج منتشر کرد.
اتوود در دوران دانشگاه، از آموزشهای استادان بزرگی همچون جی مکفیرسن (Jay Macpherson) و نورتروپ فرای (Northrop Frye) بهره برد. او در سال ۱۹۶۱ با دریافت لیسانس هنر در زبان انگلیسی در رشتۀ اصلی و فلسفه و فرانسه در رشتۀ جانبی فارغالتحصیل شد.
مارگارت در همان سال، تحصیلات تکمیلی خود را در کالج رادکلیف دانشگاه هاروارد با دریافت کمک هزینۀ تحصیلی آغاز کرد.او در سال ۱۹۶۲ موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد (MA) شد و به مدت دو سال تحصیلات خود را در مقطع دکترا ادامه داد، اما نتوانست پایاننامهاش را به سرانجام برساند.
نخستین کتاب از سرودههای مارگارت اتوود با نام «پرسیفون دوگانه»، در سال ۱۹۶۱ به صورت جزوه منتشر شد و مدال ای. جی. پرت را دریافت کرد.
سابقۀ آموزگاری اتوود به سه سال پس انتشار نخستین کتاب او بازمیگردد. او از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۵ زبان انگلیسی را در دانشگاه بریتیش کلمبیا تدریس کرد و از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۶۸ به آموزش این زبان در دانشگاه سر جرج ویلیامز در مونتریال مشغول بود. اتوود همچنین از سال ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۰ به ارایۀ آموزش در دانشگاه آلبرتا پرداخت.
آثار مارگارت اتوود موضوعات مختلفی از جمله جنسیت و هویت، مذهب و اسطوره، قدرت زبان، تغییرات آب و هوا و «سیاست قدرت» را در بر میگیرد. بسیاری از سرودههای او الهامگرفته از افسانههاییست که او را از کودکی تحت تأثیر قرار داده بودند.
اتوود بنیانگذار جایزﮤ شعر گریفین و انجمن نویسندگان کاناداست. در زمینۀ نوآوری و اختراع، او مخترع دستگاه «LongPen» و فناوریهای مرتبط با آن است که نوشتن رباتیک و از راه دور اسناد را تسهیل میکند.
مارگارت اتوود از سال ۱۹۶۱ هجده کتاب شعر، هجده رمان، یازده کتاب غیر داستانی، نُه مجموعۀ داستان کوتاه، هشت کتاب برای کودکان، دو رمان گرافیکی و شعر و داستانهایی در مطبوعات منتشر کرده است. او جوایز و افتخارات پرشماری را برای نویسندگی خود به دست آورده است که از میان آنها میتوان به دو جایزهٔ بوکر، جایزهٔ آرتور سی. کلارک، جایزهٔ فرانتس کافکا، جوایز شاهزادهٔ آستوریاس و جایزهٔ یک عمر دستاورد هنری مرکز ملی قلم و منتقدان کتاب ایالات متحده اشاره کرد.
تعدادی از آثار مارگارت اتوود برای سینما و تلویزیون اقتباس شدهاند که از میان نامآشناترین آنها میتوان داستان پرمخاطب «سرگذشت ندیمه» (The Handmaid,s Tale) را نام برد.
گزیدهٔ آثار:
پرسیفون دوگانه (۱۹۶۱)
روزنوشتهای سوزانا مودی (۱۹۷۰)
سیاست قدرت (۱۹۷۱)
بانو پیشگو (۱۹۷۶)
آسیب جسمی (۱۹۸۱)
قتل در تاریکی (۱۹۸۳)
سرگذشت ندیمه (۱۹۸۵)
چشم گربه (۱۹۸۸)
توصیههای حیات وحش (۱۹۹۱)
معروف به گریس (۱۹۹۶)
آدمکش کور (۲۰۰۰)
نابسامانی اخلاقی (۲۰۰۶)
سال سیل (۲۰۰۹)
تشک سنگی (۲۰۱۴)200 بازدید