شابک: 9647974329
نوع جلد: نرم فانتزی
تعداد صفحات: ۲۲۴ صفحه
نوبت چاپ: یکم
قطع: جیبی(۸.۵×۱۲)
زبان: فارسی
پردازش سفارش: ۱ تا ۲ روز کاری
ساختار کتاب: «آداب و رسوم - بلهبُران و نامزدی – جشن ازدواج» دو بخش و چهل و یک عنوان فرعی را در بر میگیرد و دومین کتاب از مجموعۀ ششجلدی «جشن ازدواج» به شمار میآید.
شیوهٔ نگارش کتاب: ریحانه فرهنگی در آغاز کتاب از «شادیانه» سخن میگوید؛ مژدهٔ آن که تشکیل خانوادهای مستقل، از مهمترین گامهاییست که ما انسانها در زندگی برمیداریم و به همین دلیل نیاز به بررسی، شناخت، آموزش و مدیریتی ویژه دارد. در این پیشگفتار، مرزبندی مطالب کتاب روشن میشود؛ پرداختن به مراسم و فرهنگ ازدواج در ایران، بدون واکاوی خردهفرهنگها و آداب خاصی که در میان اقوام گوناگون این دیار رواج دارد. به این ترتیب، رسوم مشترک ایرانی در این مجموعۀ ششجلدی که «بلهبُران و نامزدی» دومین جلد از آن است، محور بازبینی و معرفی قرار میگیرد. اگر چه مطالب این نوشته بیشتر به شکل مختصر و عنوانوار آمده، اما همین اشارات مهم، فهرستی از نکتههای ضروری را برای مدیریت دو مرحلهٔ مقدماتی ازدواج، یعنی بلهبُران و نامزدی در دسترس خواننده میگذارد. در این میان، عناوین فرعی تأملبرانگیز و جذابی مانند « بلهبُران و عزاداری خانوادگی» یا «خوشقولی خانوادهٔ داماد» موجب برانگیختن توجه و تمرکز بر موضوعات مطرحشده میگردد. پرداختن به جزییات و ریزهکاریهای لازم در مراسم بلهبُران و نامزدی از ویژگیهای بارز این کتاب است که در بخشی از آن یادآوری شده که گاه بیتوجهی به همین مسایل به ظاهر کوچک و بیاهمیت، سرچشمهٔ بسیاری از اختلافات بیپایه و سر نگرفتن زندگیهای مشترک شده است. طبق رهنمود درخور تأمل «بلهبُران و نامزدی» جا دارد که در برابر اختلاف نظرهای جزیی گذشت نشان دهیم و مانع خوشبتی یک زوج نشویم، اما در رویارویی با اختلاف نظرهای بنیادین به هیچ رو کوتاه نیاییم. در کنار توصیههای این کتاب که توجه به آنها یاریگر و روشنیبخش است، شماری نیز از رفتارها و کارهایی مطرح شده که خودداری از انجام دادن آنها در این مراحل لازم است. برای نمونه، زیر عنوان فرعی «چانه زدن ممنوع!» بر حفظ حرمت عروس در تعیین مهریه از سوی خانوادهٔ او تأکید شده است یا زیر عنوان « لباس نامناسب عروس در نامزدی» پوشیدن لباسهای بسیار ساده و غیررسمی مانند بلوز و شلوار جین یا پوشاک خیلی رسمی مانند کت و دامن یا کت و شلوار، بیتناسب و نابجا شمرده میشود. قسمت پایانی هر یک از دو بخش کتاب «بلهبُران و نامزدی» به مروری کوتاه در بارهٔ «بلهبُران مادربزرگها و پدربزرگها» و همچنین «نامزدی مادربزرگها و پدربزرگها» اختصاص یافته است که یکی از جالبترین و خواندنیترین مطالب کتاب را در بر میگیرد. در این قسمت به بررسی رسوم پیش از ازدواج در یکصد سال اخیر پرداخته و به گونهای درخور تأمل، مقایسهای مفید و کاربردی میان آیین رایج و کهن در این گستره انجام میشود. این دو بخش از کتاب، بر مبنای موضوع خاطرهانگیز و قدیمی آن دارای بیان جذاب روایی و در برخی قسمتها داستانیست.
شمایی از کتاب: «بلهبُران و نامزدی» از مراحلی سخن میگوید که پاسخ به خواستگاری از سوی خانوادهٔ دختر مثبت بوده است و زوج در تدارک مقدمات پیوند ازدواج هستند. قرار «بلهبُران» برای تعیین شرایطیست که از سوی خانوادهٔ عروس برای داماد گذاشته میشود. در این کتاب، بیشتر در بارۀ روند گفت و گو و رفتار و کردار دو خانواده در مراسم بلهبُران و نامزدی صحبت میشود تا طرفین بتوانند زبانی مشترک برای دسترسی به تفاهم دلخواه بیابند. در این نگاشته از جزییاتی مانند زمان مناسب برای بلهبُران، موضوعاتی که باید در این مجلس در بارهٔ آنها گفت و گو شود، ترکیب شرکتکنندگان در مراسم، حضور به موقع در مراسم، نحوۀ آرایش و پوشاک میهمانان، مکان برگزاری مراسم، هدایای مناسب برای مراسم، راههایی برای ثبت خاطرات خوش از این مراسم و شیوهٔ پذیرایی مناسب در این مراسم سخن به میان میآید. در لا به لای سطور کتاب به اعتقادات و باورهای رایج جامعه در این زمینه اشاره میشود و این نکتهٔ مهم که چه بسا دیدگاههای نادرست، خاستگاه انتخابهای نادرست میگردد و در آینده کانونهای خانوادگی را سست و ناپایدار میکند. مدیریت و گرداندن صحیح این دو مراسم مهم در پیش از جشن عروسی به باریکبینی و درایتی نیاز دارد که کتاب «بلهبُران و نامزدی» راهکارهای آن را پیش روی ما قرار میدهد. از سوی دیگر، این نگاشته دیدگاهی نو و دیگرسان را مطرح میکند که اگر چه این دو مرحله در پی پاسخ آری به خواستگاری و در واقع پذیرش مقدماتی طرف مقابل برای مرحلهٔ مهم زندگی، یعنی ازدواج پیش میآید، اما نباید به عنوان راهی برگشتناپذیر به آن نگریست. به سخنی دیگر، همنشینی و آشنایی نزدیک دو خانواده در بلهبُران و معاشرت صمیمانه و گستردهٔ دختر و پسر در دوران نامزدی، فرصت و محک خوبی برای آن است که طرفین دریابند تا چه اندازه انتخاب شایستهای انجام دادهاند. چنان چه در این مراحل، ناسازگاری عمدهای میان زن و مرد نمایان شود که امکان چشمپوشی از آن وجود نداشته باشد، سر نگرفتن پیوند و پیمان نبستن، به مراتب منطقیتر و خردمندانهتر به نظر میرسد تا تن دادن به پیوندی ناهمساز که امکان تنش و گسستن در آن فراوان است. از این زاویه میتوان گذار از مرحلهٔ نامزدی را فرصتی زرین برای شناسایی همدیگر به شمار آورد و بیشترین بهره را از آن برد.
کاربرد کتاب: خواندن این کتاب به جوانانی که در آستانهٔ پیوند ازدواج قرار دارند یا در دوران نامزدی به سر میبرند و همچنین خانوادههایی که دارای دختران و پسران نوجوان و جوان هستند و به زودی با تصمیمگیری دشوار و سرنوشتسازی برای زندگی مشترک این دلبندان رو به رو خواهند شد، میتوانند با مطالعهٔ مطالب این کتاب بیاموزند و انتخاب کنند که کنار فرزندان خود قرار گیرند، نه رو به روی آنها و به این ترتیب راهنمای دلگرمکنندهای برای عزیزان خود باشند. خواندن «بلهبُران و نامزدی» حتی میتواند برای مردان و زنانی مفید باشد که تجربهٔ تلخ شکست در تشکیل خانواده را داشته و اینک به جای برداشتن گامی دیگر به سوی نیکبختی، در گرداب ترسها و نگرانیهای حاصل از آن تلخکامی دست و پا میزنند. این کتاب با نورافشانی بر خطوط کلی نقاط اشتراک مهم و مؤثر و اختلافهای جزیی که تأثیر چندانی بر دوام و استحکام بنیان خانواده ندارند، به درستی از عهدهٔ هدایت این گروه برمیآید تا تردیدها و هراسها را پشت سر بگذارند، از تجارب گذشته درس بگیرند و خود را قربانی اشتباهات پیشین و محکوم به تنهایی نبینند. «بلهبُران و نامزدی» با نگاهی هنرمندانه و در عین حال مدبرانه شیوهٔ برقراری ارتباطاتی صمیمانه و خردورزانه را در گذار از مراحل آشنایی به ازدواج ارایه میدهد که تا کنون در جامعهٔ ما کمتر مطرح شده است. اگر چه این راهکارها پیوسته به شکل عرف رایج در اجتماع سینه به سینه انتقال مییابد، بنا بر شرایط و نیازهای زمان و دوران دگرگون میگردد و پذیرفته و اجرا میشود، اما تا کنون به شکل معین و مشخص در قالب نوشته درنیامده و جایگاه مؤثر خود را نیافته است. این کتاب از ضرورت برنامهریزی و آمادگی برای مراحل پیش از آغاز پیوند زناشویی خبر میدهد؛ دانشی که جا دارد آن را فرابگیریم و آگاهانه در زندگی به کار ببندیم.