نوع جلد: نرم فانتزی
تعداد صفحات: ۱۹۲ صفحه
نوبت چاپ: یکم
قطع: جیبی(۸.۵×۱۲)
زبان: فارسی
پردازش سفارش: ۱ تا ۲ روز کاری
ساختار کتاب: «آداب و رسوم - آشنایی و خواستگاری - جشن ازدواج» دو بخش و چهل عنوان فرعی را در بر میگیرد و نخستین کتاب از مجموعهٔ ششجلدی «جشن ازدواج» به شمار میآید.
شیوهٔ نگارش کتاب: ریحانه فرهنگی در آغاز کتاب زیر عنوان «شادیانه» که همان پیشگفتار است، به گونهای تفصیلی به ضرورت بررسی آداب و رسوم مربوط به جشن ازدواج میپردازد. او تأکید میکند که کند و کاو در این مراسم و از چنین نما و زاویهای بدیع و جزیینگر، نوعی نوآوری به شمار میآید که میتواند نقطهٔ عطف و وجه اشتراکی برجسته برای پیوند ازدواج کیان اقوام گوناگونی باشد که در ایران پهناور زندگی میکنند. «آشنایی و خواستگاری»، نخستین کتاب از مجموعهٔ «جشن ازدواج» به هیچ رو با هدف بررسی و کنکاش در آیینهای مختلف و رایج پیوند زناشویی در اقوام و خردهفرهنگهای متنوع نگاشته نشده است، بلکه فقط مراسم مشترکی را که در جشن عروسی در سراسر ایرانزمین برپا میگردد، معرفی و بازبینی میکند. این کتاب در واقع مراحل پیشدرآمد یک زندگی مشترک را توضیح میدهد و به بنیادیترین آن، یعنی مرحلهٔ آشنایی زن و مرد نگاهی ژرف میافکند. «آشنایی و خواستگاری» شرح میدهد که میتوان و باید این فرایند مهم زندگی انسانی را به شکلی صحیح مدیریت کرد و آگاهانه و هشیارانه همسر دلخواه و مناسب خود را برگزید. عناوین فرعی کوتاه، گیرا و راهنما در آغاز هر موضوع به آسانی خواننده را به سوی مطلب مورد نیاز او جذب و هدایت میکند. برای نمونه، عنوانی مانند « کجا دنبال او بگردید»، در سطوری کوتاه امکان یافتن همراهی شایسته را در محیط پیرامون هر شخص نشان میدهد و به آسانی او را متوجه گنجینههای سرشار اطراف خود میکند که معمولاً امکان نادیده گرفتن آنها به راحتی وجود دارد. همچنین عنوانی مانند «رمز موفقیت در آشنایی»، خواننده را مشتاق میکند تا به این رمز دست یابد؛ به ویژه که در زیر آن عنوان چنین آمده که این رمز در پنج واژه نهفته است! به این ترتیب در کتاب «آشنایی و خواستگاری»، راهکارهایی مفید و مؤثر نیز در زمینهٔ انتخاب درست و بجای همسر ارائه شده است. گرچه نحوهٔ بیان مطالب در این کتاب در قالب پرسش و پاسخ نیست، اما توضیحات رسا و کوتاه در زیر عناوین راهنما و گویای آن به روشنی به خواننده کمک میکند تا جواب سؤالهای خود را دررابطه با موضوع ازدواج در متن بیابد. شیوههای راهبردی و مدیریتی برای مراحل آشنایی و مراسم خواستگاری در این کتاب به شکل طبقهبندیهای منظم و مشخص، چنین امکانی را فراهم میورد تا بتوان روشهای دلخواه و مناسب را برای هر شخص با فرهنگ برخاسته از این دیار از میان آنها برگزید. بخش پایانی کتاب به مروری کوتاه در بارهٔ « خواستگاری پدربزرگها و مادربزرگها» اختصاص دارد که یکی از جالبترین مباحث « خواستگاری و آشنایی» را در بر میگیرد. در این قسمت به بررسی رسوم مقدماتی ازدواج در یکصد سال اخیر پرداخته میشود و به گونهای درخور تأمل، مقایسهای مفید و کاربردی میان آیین رایج و کهن در این گستره صورت میگیرد. این بخش از کتاب، بر مبنای موضوع خاطرهانگیز و قدیمی آن دارای بیان جذاب روایی و در برخی قسمتها داستانیست.
شمایی از کتاب: «آشنایی و خواستگاری» از روند هنجار جامعهٔ ایرانی برای همسریابی سخن میگوید و در این میان، برخی از راههای نه چندان معمول و ناهنجاریهای اجتماع را نیز به نمایش میگذارد و به چالش میکشد. نگاه دقیق به طرق مختلف آشنایی از دیرباز تا کنون و بررسی مراحل خواستگاری، جمعبندی مختصر و در عین حال جامعی را در اختیار قرار میدهد که بر مبنای آن میتوان با شناختی کلنگر و اجتماعی به این عرصه گام نهاد و با آمیزهٔ سحرآمیز دل و خرد و از سر عشق و آگاهی به انتخابی درست و درخور دست زد. طرح رفتارهای پذیرفتهشده در کشور ما برای دختران و پسرانی که در آستانهٔ انتخاب زوج قرار دارند، به خوبی آینهٔ جوانانی میشود که میخواهند در چارچوب عرف رایج، اما با چشمانی باز، شریک آیندهٔ خود را انتخاب کنند. جزییاتی که از مراسم ازدواج و به ویژه خواستگاری در متن کتاب آمده است، موجب میشود تا دریابیم موفقیت در این مرحلهٔ مهم از زندگی، نه تنها در گروی توجه به مسایل به ظاهر کوچک و پیش پا افتاده است، بلکه این ریزبینی حتی میتواند در پیریزی یک ساختار استوار خانوداگی کارساز باشد. از سوی دیگر، این نوشتار نشان میدهد که برخی از ویژگیها و تفاوتهای شخصیتی و فرهنگی نباید در پیوند ازدواج بیش از اندازه بزرگ و مهم شمرده شوند و به تعبیری دیگر، جا دارد که از آنها در برابر وجه اشتراکهای بااهمیتتر بگذریم. در این کتاب کوچک، چگونگی آشنایی با شریک زندگی، نحوهٔ ابراز محبت و هدیه دادن در مراحل آشنایی، زمان مناسب برای پیشنهاد ازدواج، زمان مناسب برای خواستگاری، اعضای شرکتکننده از دو خانواده در مراسم خواستگاری، نحوهٔ پوشاک و آراستگی عروس و داماد و خانوادههای آنها در مراسم خواستگاری، روال طبیعی مراسم خواستگاری و موضوعات مطرح در آن، گل و شیرینی خواستگاری، شیوهٔ پذیرایی در خواستگاری، روش تحقیق در بارهٔ داماد، زمان مناسب پاسخگویی بعد از مراسم خواستگاری و مشخص کردن زمان «بلهبُران» آمده است تا بدانیم که برای آغاز برههای تأثیرگذار و ارزشمند از زندگی خود جا دارد که با قلب و چشمانی گشوده به مسایل بنگریم و با دانشی نوین به مدیریت مقتدرانه و صحیح آن بپردازیم. از این جایگاه است که میتوانیم سرای خانوادهای همدل و صمیمی را با صفا و دوراندیشی ویژهٔ فرهنگ دیرین و پربار ایرانی بنا کنیم.
کاربرد کتاب: خواندن این کتاب به جوانانی که در آستانهٔ پیوند مشترک قرار دارند، توصیه میشود. همچنین خانوادههایی که دارای دختر و پسرانی هستند که به سنین ازدواج نزدیک میشوند و به زودی با این تصمیمگیری تعیینکننده و دشوار رو به رو خواهند شد، میتوانند با مطالعهٔ این مطالب بیاموزند و انتخاب کنند که کنار فرزندان خود قرار گیرند، نه رو در رو و مقابل آنها. خواندن «آشنایی و خواستگاری» حتی میتواند برای مردان و زنانی مفید باشد که تجربهٔ شکست در زندگی مشترک را تجربه کرده و اکنون در گرداب ترسها و نگرانیهای حاصل از آن برای تشکیل خانوادهٔ جدید دست و پا میزنند. این کتاب با نور تاباندن بر خطوط کلی اشتراکهای مؤثر و اختلافهایی که تأثیر چندانی بر پایداری بنیان خانواده ندارند، به خوبی از عهدهٔ راهنمایی این گروه برمیآید تا بر تردیدها و هراسهای خود چیره شوند و خود را اسیر و محکوم به ماندن در زندان خودساختهٔ تنهایی نبینند. «آشنایی و خواستگاری» به طریقی موزون و دلنشین، مجرایی علمی را در مبحثی میگشاید که تا کنون بیشتر ازدیدگاه دل به آن نگریسته شده و کمتر به تدوین قوانین نانوشتهٔ اجتماعی، اخلاقی و انسانی آن پرداخته شده است. این کتاب اعلام میکند که هر یک از ما برای شروع یک زندگی مشترک موفقیتآمیز و آرامشبخش نیاز به مطالعه و آموزش داریم؛ نکتهای که باید روی آن درنگ کنیم!